web analytics

 

Uzun pozlama üzerinde çalışıyorum. Bir kaç kez denedim. Olmadı. Youtube kanallarında nasıl yapıldığını anlatan öğretici videolar var. Zaten ne öğrenmek istiyorsan orada gerekli bilgiyi bulabiliyorsun. Eski yönteme başvurmayı denedim bir kaç kez. Bilen birilerine sormayı. Kimi anlatamıyor, kimi anlatmak istemiyor, kimi de anlatırken bir menfaat temin etmek istiyor. Bana uygun değil bu tarz yaklaşımlar. Kimseden bir şey öğrenmiyorsun. Ne öğreniyorsan kendi gayretinle oluyor. Burada yayınladığım uzun pozlama fotoğrafları da benim ilk denemelerim. En azından nasıl yapılacağını biliyorum şimdi. Bundan sonrası daha ileriye gidecektir mutlaka.

Youtube’da iyice bilgilendikten sonra fotoğraf çantamı ve tripodumu alıp çıktım yola. Kafamda iki yer var. Göynük Kanyonu ya da Kurşunlu Şelalesi.

Daha yakın olduğu için Kurşunlu Şelalesinde karar veriyorum.

 

Geçtiğimiz yıllarda bir kaç kez gittiğim bir yer. Şelaleleriyle, göletleriyle ve bitki örtüsüyle dikkat çeken bir yer. Bundan on yıl önce idi ilk kez gidişim sanırım. Şelaleyi görünce şaşırdığımı hatırlıyorum. “Küçük Niyagara ” aklıma gelen ilk şey olmuştu gördüğümde. Muhteşem bir görüntü. O şelalenin uzun pozlama görüntüsünü kafamda canlandırmaya çalışıyorum. Yüksekten dökülen ipeksi sular. Hayal etmenin sonu yok. Aklımdan şelaleyle ilgili bilgileri geçiriyorum:

“Kurşunlu şelalesi, kendine has yüzlerce çeşit bitki örtüsü ve 18 metre yüksekliğindeki şelalesi ile aynı zamanda milli parktır. Burada küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine  bağlanmaktadır. Kurşunlu şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde yer alır ve bu alan 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılmıştır. ” 

Yaz aylarında şelaleyle ilgili gazetelerde (1) bir kaç yazı çıkmıştı. Şelale sularının giderek azaldığı ve bunun nedeninin HES’ler ve kaçak sulama pompaları olduğu ileri sürülüyordu.  TBMM’ne verilen bir önerge de konunun araştırılmasını talep ediyordu. (2)

Milli park girişinde 6 TL ücret alınıyor. Yıllar  önce üç TL idi. Turistlerin binmesi  için deve, eşek ve ponylerin bulunduğu alandan geçerken irkiliyorum. Doğal parka gelen bir “turist” neden deveye binmek istesin ki? Burası Arabistan çölleri mi? Hayvanlar bakımsızlıktan bir deri bir kemik kalmışlar. Yüz,iki yüz yıl önce  develerle yük taşınırmış. Göçmen yörüklerin  de develeri varmış. Bunlar da geriye kalanlar her halde.

Şelale girişi seyyar satıcılarla ve yiyecek içecek mekanlarıyla adeta kapatılmış. Bu hemen hemen her antik kent ve milli park girişinde böyle. En berbat olanları da Myra, Perge, Side, Kıbrıs Kanyonu, vb. Bu aç gözlü esnaftan kurtuluş yok. Geçişi kasten masalarla daraltıyorlar. Darlaştırdıkları yolun ortasında da garsonlar duruyor. Sizi pişmiş kelle gibi karşılayıp yapmacık bir “welcome” çekiyorlar. Çok tatsız bir durum. Gülümseyerek yanından geçmeye çalışıyorsunuz. Aslında içimden başka şeyler geçiyor ya. Merdivenlere ulaşıp aşağıya şelaleye doğru inmeye başlıyorum. Bu sefer de papağanlı fotoğrafçılarla karşılaşıyorsunuz. Merdivenlerin en dar yerinde konuşlanmışlar. Yine aynı pişmiş kelle sırıtışı. Papağanları bir elleriyle gösterip “FOTO” diye kamerayı havaya kaldırıyorlar.

Onları da atlattıktan sonra şelaleye inebiliyorum. O da ne? Şelalenin suları gitmiş. Büyük bir şok yaşıyorum. Bu nasıl olur? Kırkgöz ve Pınarbaşı gibi iki güçlü kaynaktan beslenen bu şelalenin suyu nasıl tükenir? Yine aynı olayı yaşıyoruz. Bir doğa harikası daha göz göre göre yok edilmiş. Eski fotoğraflarını bulmaya çalışıyorum:

Yukarıda şelalenin eski hali görülüyor: Fotoğraf: Hürriyet Antalya

 

 

Hafta arası olduğu için ziyaretçi sayısının  az olacağı ve rahat rahat çekim yapabileceğim diye düşünürken yanıldığımı anlıyorum. Araplar ve Ruslar çığlık çığlığa selfie çekimindeler. Rus kızlar manken pozları verirken Arap erkekler komando pozlarında. Tam bir tiyatro. Büyük şelalenin oradan aşağılara küçük şelalelere doğru yürüyorum. Sakin bir köşe bulup suları azalan göletlerde çekim yapıyorum.

 

 


(1) Hürriyet Mehmet Çınar haberi: http://www.hurriyet.com.tr/kursunlu-artik-caglamiyor-damliyor-40517360

(2) CHP Antalya milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara TBMM önergesi : http://www2.tbmm.gov.tr/d26/7/7-15435s.pdf

Kurşunlu Şelalesi

Post navigation