Aladağlar için ne söylesem az. Doğa yürüyüşü dediğimiz kavramın, dağcılık dediğimiz kavramın, doğa fotoğrafçılığının tüm alfabesi Aladağlarda kazılı.
Çelikbuyduran pınarı
Bu dağlar mucize arayanların kesin adresi. Hemen yola çıksın mucize arayanlar. Hastaysan iyileşirsin, yorgunsan dinlenirsin, depresyondaysan neşelenirsin, dost arıyorsan bir gelengi ile göz göze geldiğinde dostun da olur. Hiç durma koş Aladağlar’a suretin seni bekler.
Sabahı başka, akşamı başka güzellikler ve gizemler saklı dağlarda. Geceleri hiç söylemiyorum. Yıldız saymaya meraklıysan tam yerine geldin demektir. Yedigöller’de gece çadırından titreyerek çıkarsın, Direktepesi üzerindeki samanyolunun yıldızlarını saymaya başlarsın. Göğe bakmaktan boynun ağrırsa gölün üstündeki yıldız yansımalarını sayarsın. Bitmeyen bir gökyüzü. Sonsuzluğun alfabesini de okumaya başladın demektir artık. Uykun yoksa gölün donan kenarlarının çıtırtısını da duyarsın. Ağzından çıkan buharlar uçar gider. Sen öyle soğukta kendinle başbaşa kalırsın. Bir sen bir suretin bir de gökyüzü.
Aşağıdaki fotoğrafı Çamardı Köyü sırtlarından gün batarken çektim. “Ala” yani kırmızı dağlar güneşin son ışıklarıyla ortaya çıkıverdi.
Dağın eteklerinde görünen köy ise Çukurbağ köyü. Ahmet Ağa’nın pansiyon işlettiği köy. Taurus Guest House .
Tüm dağcıların buluşma yeri. Ahmet ağa ve ailesi yıllardır dağcılara lojistik destek veriyor. Ahmet Ağa uzun yıllardır atlarıyla dağcıların kamp malzemelerini yukarıya Yebölgelere ‘e ve diğer kamp alanlarına çıkartıyor, mutfak kuruyor, her türlü lojistiği sağlıyor. Büyük bir kolaylık esasında gruplar için. Sen minimum yükle dağa kolaylıkla tırmanıyorsun, yükü atlar taşıyor. Kamp alanına geldiğinde bir bakıyorsun çadırlar kurulmuş, uyku tulumları ve diğer malzemeler hazır. Üstelik üç çeşit yemek de hazır. Bu bazı dağcılara lüks gelebilir ama dünyanın bir çok yerinde bu böyle yapılıyor. Lojistik destek veren şirketler var. Ahmet Ağa da o boşluğu dolduruyor. Bir de dağda tanıştığım atlarıyla kamp yükü taşıyan Muhammed Eke var. O da sürekli atlarıyla destek veriyor.
Fotoğraftaki yeşil alanın bitiminden sonra dağlara ulaşıyorsunuz. Ortada görünen aslında bir kanyon. Sokulupınar ve Karayalak kanyonları ve vadileri. Milli Park alanı da oradan başlıyor zaten.
Tırmanmaya Sokulupınar’dan başlanıyor. Birinci “Base Camp” yeri denebilir. Dağcılar önce gelip buraya kamp kuruyorlar. İki bin irtifada aklimatize oluyorlar. Burada kamp yapılacak alanlar oluşturulmuş. Kiralık çadır uyku tulumu, malzeme her türlü desteği veren kişiler var. Dağ turizmi son yirmi yılda çok gelişmiş. Özellikle Fransız ve İtalyan dağcıların favori mekanlarından biri olunca lojistik destek veren kişiler de şirketleşmiş. Son turizm kriziyle birlikte artık yabancı dağcılar gelmez olmuş. Buradaki işler de durmuş. Türk dağcıları hem adet olarak hem de ekonomik olarak işlerin canlanmasına yetmemiş.
Sokulupınar’dan sonra 3460 metreye kadar çarsak zeminde tırmanacaksınız. Zor. Çok zor. İkinci “Base Camp” Çelikbuyduran pınarı ve kamp alanına kadar tırman da tırman. Zirve yapacak dağcılar burada kamp kuruyorlar. Bir tarafınız Kızılkayalar öbür yanınız Emler zirvesi. Bir kaç gün içinde bir çok zirve yapılabilir.
Yürüyüşçü isen Yedigöller’e doğru git, eğer dağcıyım diyorsan zirve(ler) yap. Elini kolunu sallayarak Emler zirvesine çık, ertesi gün de Kızılkayalar’a çık. Yok ben ikisini bir günde yaparım diyorsan sen bilirsin. Yapabilirsin. Bir günde üç beş zirve yapan deliler de var. Hastanelik olanlar da az değil. Üniversitelerin dağcılık kulüpleri hafta sonlarında buralarda eğitim yapıyorlarmış.
Fotoğrafta yarığın sağ tarafında görünen en yüksek zirve 3767 metrelik muhteşem Kızılkayalar, onun solunda Emler zirvesi 3723 metre ve onun solunda da en meşhur Demirkazık 3756 metre. Demirkazık tırmanma rotası farklı. Zorluk derecesi de farklı. Külah çıkışı diye bilinen kaya tırmanışı gerekliymiş. Ona göre de malzeme gerekiyor.
Uzun yıllar Demirkazık zirvesi Aladağların en yüksek zirvesi olarak biliniyordu fakat Emekli topçu albay Salih Gözen’in çalışmasıyla 2007 yılında resmen Kızılkayalar’ın en yüksek zirve olduğu onaylandı.
Zirve yapan ve yapmayan tüm dağ insanlarına selam olsun. Bir de sürekli duyuyorum bu dağlarda kaza geçirerek ölen dağcılar var. Çoğunluğu çığ nedeniyle kış mevsiminde ölen genç insanlar. Onları da unutmayalım. Sokulupınar’da bir anı plaketi yaptırsa Niğdeli dağcılar çok makbule geçer esasında. Bir çok dağda bu anı plaketleri var. Çok zor da değil.
Değerli Niğdeli dağcı dostlarım Nedim Urcan’ın ve Dursun Şimşek’in kulakları çınlasın.
.#aladağlarmilliparkı #demirkazıkmountain #emler #kızılkayalar #yedigöller#karayalak #vadi #mountain #antitaurusmountains #trekking #hiking #turkey #