web analytics

 

Mustafa Abdel Jalil, Libya direniş örgütü lideri içsavaşın resmen sona erdiğini açıkladı. (Aljazzeera )

Şimdi ne olacak?

Ülkenin dört bir yanında direniş için silahlandırılan gruplar nasıl silah bırakacak?

Hiç kolay olmayacak.

Abdel Jalil sekiz ay sonra seçimlere gidileceğini de sözlerine eklemiş. Kırk iki yıl sıkı bir askeri sistemle yönetilen ülkede bu sivil organizasyonu gerçekleştirecek sivil toplum örgütlerinin acaba gücü yetecek mi? Yoksa yine dış ülkelerden yardım mı istenecek. İngiltere, Fransa ve İtalya hazır bekliyor. Türkiye’nin de bu süreçte söz sahibi olacağına kesin gözüyle bakılabilir.

Berberi kabilelerinin aralarında anlaşabilecekleri bir formülü üretecek olanlar bir yerde Libya’nın ekonomik düzeninde payı olan şirketler ve onların hamisi olan ülkeler.

Burada da kilit rolünü üstlenecek olan petrol şirketleri olacak…

Afrika’nın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Libya’nın 42 Milyar varil petrol kapasitesi olduğu bildiriliyor. Günlük üretimi ise 1.2 milyon varil.

İtalyan ENI,İngiliz  BP , Fransız Total,İspanyol  Repsol YPF, ve  ABD Hess, ConocoPhillips, Marathon,  ‘ “Occidental Petroleum” ve  “Chevron” petrol konusunda adı geçen şirketler. Bu şirketlerin Libya’nın durumunu en kapsamlı bir şekilde değerlendirdikleri söylenebilir. Çok yakın bir tarihte bu gelişmelerle alakalı haberleri medyada görebiliriz.

Özellikle İtalyan ENI ve Fransız TOTAL arasında kıyasıya bir rekabet olduğu da kulislerde konuşuluyor.(The NewYork Times)

“Arap Baharı” adı verdiğimiz hürriyet rüzgârı Tunus ve Mısır’dan sonra şimdi Libya’da da netice verdi. Diktatörlükler yıkıldı. Demokratikleşme süreci başladı. Bu çok sancılı bir süreç olacak. Kültürel anlamda tabandan gelen demokratikleşmeye geçiş yıllar sürecek. Bu arada Libya halkı ızdıraplı ve çalkantılı bir döneme girecek. Ülkede siyasi mekanizmalar kurulana kadar petrol gelirlerinin paylaşımı yabancı şirketlerin etkisinde gerçekleşecek.

Libya halkının hakettikleri hürriyet ve refaha kavuşmaları dileğiyle…

 

Libya

Post navigation