web analytics

Tuz gölünde flamingo ölümleri gerçekleşmeye başladı. Bu zaten yıllardır beklenen bir sonuçtu. Son yirmi yılda yüzde 50 oranında küçülen gölün kısa sürede kuruyacağı gerçeği üzerinde durmak acaba kimin görevi.? Valilik araştırma başlatmış. Son yirmi yıldır doğa derneği detaylı raporlar yayınlıyor ve ilgilileri uyarıyor. Yetkililer önce Konya atık su kanalını iptal etsinler. Bu bile gölü kurtarmaya yeter.

Tuz Gölünü besleyen doğal dereler şunlardır:

Şereflikoçhisar’dan gelen Peçenek Çayı, Aksaray’dan gelen Melendiz Çayı,

güneyden ve batıdan gelen İnsuyu, Karasu, Kırkdelik çaylarıdır. Bunlardan başka Beyşehir Gölü’nün fazla sularını Konya’nın atık sularıyla beraber Tuz Gölü’ne boşaltan DSİ tahliye kanalı tuzlu göle kirli ve tatlı atık su taşımaktadır.

Çumra Sulaması’ndan dönen suları toplayan ve 1974’te tamamlanan yaklaşık 150 km uzunluğundaki Konya atık su ana tahliye kanalı, Bolluk ve Terkasan göllerine teğet geçtikten sonra, flamingo üreme adalarının hemen on kilometre uzağından Tuz Gölü’ne karışır.

Kanal, geniş bir alanın tarımsal atıklarının yanı sıra, nüfusu 1,5 milyona yaklaşan Konya şehir merkezinin ve çok sayıda endüstri tesisinin hiç arıtılmamış atıklarını taşır.

 Çumra Ovası’nda bir yılda kullanılan 1.105 ton tarım ilacıyla 446 ton gübrenin artıkları, mandıraların, alüminyum ve bakır fabrikalarının, deri sanayi bölgesinin ve LPG dolum tesislerinin atıkları kanaldan akar. Bu yolla büyük miktarlarda göle karışan maddelerin arasında azot, yağ, fosfor, kükürt ve organik atıklar ile boraks, demir, kurşun, arsenik, çinko, kadmiyum ve cıva gibi ağır metaller bulunur. Kanal göle 1992 yılında 78 hm3 kirli (ve tatlı) su taşımıştır. 

Tuz Gölü (Tata)

Post navigation