web analytics

FENG SHUI NEDİR?

Aslı Sarp ‘ın yazı’sı

Feng Shui’nin sözlük anlamı “rüzgar” ve “su” dur.
Doğayı etkileyen iki akıcı güç olarak tanımlanır. Feng Shui, yaşadığımız iç ve dış mekanlarda hayatımızı etkileyecek olumlu etkenlerin arttrılmasını, olumsuz etkenlerinde önlenmesini gösteren yöntemlerdir.
Kısacası Feng Shui, doğanın güçlerini ve enerjisini yönlendirme sanatıdır.
Bu yöntemleri kullanarak evren ile denge içinde yaşamayı sağlayabiliriz.
Feng Shui yöntemlerini yaşadığımız mekanda ve işyerimizde uygulayarak, şansımızın artmasını, pozitif enerjinin yayılmasını sağlamış oluruz.

Feng Shui’ye göre şans 3 grupta toplanır ve buna KOZMİK ÜÇLÜ adı verilir.

  • Doğuştan Gelen Şans (Değişmez)
  • İnsanın Kendi Yarattığı Şans(Değişir)
  • Dünyevi Şans(Değişir)

İnsanlar bir şansla dünyaya gelirler. Buna KADER denir ve bu kaderi değiştirmek mümkün değildir.
Değiştiremediğimiz kaderin dışındaki diğer şansların kontrolü bizim elimizdedir. İnsanlar çalışarak, iyi bir eğitimle ve akıllarını kullanarak kendi şanslarını yaratırlar ve Bu şansın kontrolü mümkündür.
Olumsuz yönlerini, Feng Shui uygulayarak olumlu hale getirebiliriz. Doğada varolan enerjileri aktive ederek dünyevi şansımızı arttırabiliriz

  • Neden bazı aileler diğerlerinden daha fazla zenginleşir?
  • Neden bazı şirketler büyürken diğerleri küçülür ve kötü duruma düşer?
  • Neden bazı insanların hayatlarında olumlu olaylar yaşanırda, bazıları herşeylerini kaybeder?

Çin’liler bu sorulara Feng Shui teknikleri ile bir açıklama getirirler; Pozitif ve Negatif enerjilerin insanların hayatını olumlu ve olumsuz yönde etkilediğine inanırlar. Feng Shui’yu doğru olarak uyguladığımız takdirde kendimizde ve aile bireylerimizde olumlu sonuçlar göreceğiz. Böyle bir bakış açısından yola çıkarak, hiç kimse Feng Shui hakkında bilgi edinmeme isteğini duyamaz.

Feng Shui bize yaşadığımız mekandaki, işyerimizdeki yani çevremizdeki etkenleri olumlu yönde nasıl kullanacağımızı öğretir.

Yaşadığımız mekanda çevremizde bizi etkileyen ve devamlı hareket eden kozmik, metafiziksel enerji vardır.
Bu enerjinin adı “Chi”dir.
Chi atmosferde sessizce ve görünmeden sürekli dolaşır, çok güçlüdür.
Çin’liler bu gücü “Ejderha’nın kozmik nefesi” olarak tanımlarlar.

Feng Shui bu enerjiyi bize en faydalı olacak şekilde kullanmayı gösterir.

MEKAN PLANI

ÇALIŞMA ODASI

  • Merdiven veya asansör giriş/çıkış karşısında olmamalı
  • Enerji akışı dik(negatif), önlemek için canlı bitki/yapay bitki veya paravanla bloke edilmeli.
  • Koridor sonunda olmamalı.
  • Negatif enerji akışını önlemek için koridor üzerinde canlı veya yapay bitkiler kullanılmalı.
  • Koridor Yeterli derecede aydınlatılıp enerjinin yukarı yönde hareket etmesi sağlanmalı.
  • Koridor duvarlarına enerji akışını yavaşlatmak için resimler asılmalı.
  • Negatif enerjiyi bastırmak için 5 çubuklu rüzgar çanı asılmalı.

Çalışma odası kapısının direk olarak karşısında başka bir çalışma odası kapısı varsa kapı üzerine rüzgar çanı veya kırmızı renk kurdela ile bağlanmış bambu fülütler asılarak negatif enerji akışı önlenebilir.

Kapı karşısında dik konumda olmamalıdır. Dik hareket eden enerji hızlı ve kuvvetli olduğu için oturan kişide negatif etki yaratacaktır.

Koridor karşısında yerleştirilmiş çalışma masası koridor karşısında ise kapı devamlı kapalı tutulmalı ve masanın üzerinde doğal kristal taş kullanılmalı. Böylece negatif enerji akışının hızı engellenmiş olur veya masanın konumu değiştirilmelidir .

Sivri köşe(çıkıntılı duvar), kolon, açık raf karşısında veya arkasında oturulmamalıdır.

  • – Önlemek için masanızın üzerinde taze çiçek kullanabilirsiniz.
  • – Sivri köşeleri doğal veya yapay bitkilerle bloke etmelisiniz.
  • – 5 çubuklu rüzgar çanı asabilirsiniz.
  • – 2 adet bambu fülüt sivri köşelerden asabilirsiniz.

Tavan kirişleri veya direk spot ışıkları altında oturulmamalı. Arkanızı kapıya dönük pozisyonda oturmayın. Arkamız duvara, yüzünüz kapıyı görecek pozisyonda oturmalısınız. Arkamızda pencere olmamalı. Eğer varsa kalın perde veya jaluzi ile devamlı kapalı tutmalısınız. Tuvalet kapısı karşısında oturulmamalı. Feng Shui’de en negatif yerleştirme şeklidir. Tuvaletten gelecek negatif enerji akımı şansınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

MUTFAK

Mutfak insanların şansını doğrudan etkileyen bir mekandır. Bu mekanı düzenlerken dikkat edilecek en önemli noktalardan biri elementlerin dengesidir.
Ateş elementini temsil eden ocak veya fırın;
su elementini temsil eden lavabo, buzdolabı ve bulaşık makinaları ile yanyana veya karşılıklı olmamalıdır.
Ateş ve su kesinlikle karşı karşıya gelmemelidir.
Lavabo(su) ve Ocak(ateş) yanyana yokedici döngüdür.
Mutfak kapısı tuvalet kapısı karşısında olmamalı Ocağın bulunduğu duvarın üzerinde pencere olmamalı.
Yemek pişirirken arkanız mutfak kapısına dönük pozisyonda olmamalı.
Mutfak salon veya yemek odasından aşağı seviyede olmamalı.
Yemek, yiyecek bereketi sembolize eder.
Mutfak giriş kapısı (evin ön cephesi) yönünde olmamalı.
Bereketiniz kolayca kaybolacaktır .Mutfak evin arka cephesinde olmalı.
Ocak, tuvalet ile aynı duvarda olmamalı.
Tuvalet sifonunu her çekişinizde bereketiniz kalmayacaktır.
Mutfak kapısı veya ocak karşısında merdiven olmamalı OTURMA ODASI Sivri köşeleri, duvar çıkıntılarını ayna, yapay/doğal bitkiler, paravan veya dolaplarla kamufle etmelisiniz.

Tavan veya yerlerde kullanılan dekoratif süslemeler sivri köşeli şekiller olmamalı. Mobilyalarda düz hatlar tercih edilmeli. Koltukların arkası yüksek olmalı, böylece arkanıza destek sağlamış olursunuz. Büyük dolaplar kapaklı olmalı, açık raflar tercih edilmemelidir. Yüksek dolaplar duvara dayalı pozisyonda yerleştirilmelidir. Mobilyalar, salona girişi, enerji akışını engelleyici pozisyonda yerleştirilmemelidir. Oturma grubu ve sehpalar kare veya dikdörtgen olacak şekilde yerleştirilmeli, en iyi yerleştirme bagu(pa kua), sekizgen şeklidir. L şeklinde yerleştirme feng shui açısından olumlu değildir. Eksik olan şekli tamamlamalıyız. Elementleri pusula yönlerine göre tespit edip, enerjiyi doğru yönlerde doğru objelerle arttırmalıyız.

YATAK ODASI

Hayatımızın üçte birini uyuyarak geçirdiğmizden dolayı, enerjimizi tekrar şarj etmemiz ve iyi dinlenmemiz için yatak odasını yerleştirme düzeni çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar: Ayaklarımız kapıya doğru uyumamalıyız. Yatak odasında kullanılan çarşaf ve örtüler düz renklerde seçilmeli, eğer desenli ise geometrik şekiller tercih edilmemeli. Çünkü bu şekiller negatif enerji yayarlar ve dinlenmenizi rahatsız ederler. Yatak başınız pencereye dayalı veya pencerenin altında olmasın. Eğer böyleyse, pencereyi bloke edecek şekilde perde, jaluzi veya yatak başı kullanın. Kiriş altında uyumayın. Kirişler ayrılığı sembolize eder, ve bunların altında uyuyan kişilerin sağlık problermleri olur. Bu kural oturma mekanları içinde geçerlidir. Böyle bir durumda, kumaşdan sembolik bir tavan yapın veya yatağınızın üzerine gelen kısmın krişlerini kapayın. Rüzgar çanı,bambu flütler veya kırmızı püskül de asabilirsiniz. Evli çiftlerde tek kişilik iki ayrı yatağı yanyana koyup çift kişilik yatak olarak kullanmayın. Bu tip yerleştirme çiftlerde ayrılığı sembolize eder. Yatağınızın başını , eğer varsa; tuvalet duvarı ile aynı duvara koymayın. Evli çiftlerde ebeveyn yatak odasının Güneybatı (Evlilik İlişkileri ve Mutluluk) yönünde olması çok iyi. Yatak odanızda mümkün olduğu kadar yang renkleri, kırmızı, altın renklerini kullanmayın, Çünkü uyku yin(-) bir aktivitedir ve bu renkler enerjinizi uyararak uyku ve dinlenmenizi önler. Yatak odanızda Tv, müzik seti, bilgisayar gibi elektronik aletleri bulundurmayın. Çünkü bu tip aletler elektromanyetik enerjiyi yansıtır ve sağlığınız için zararlıdır. Mümkün olduğu kadar az mobilya kullanın ve temiz, düzenli tutn ki enerjinin akışı bütün odada yumuşak olsun. Bitki ve çiçekleri sadece hasta olan kişilerin yatak odalarında yang(+) enerji yaymak için kullanın. Yatağınıza dik gelecek şekilde dolap, duvar ve diğer mobilya köşelerinin olmamasına dikkat edin. Yatağınızı görecek pozisyonda ayna kullanmayın. Yatak odanızın içinde tuvalet veya banyo varsa kapılarını ve klozet kapaklarını her zaman kapalı tutun. Elektrikli battaniye ve su yatağı kullanmayın. Canlı bitki kullanmayın. Canlı bitki sadece hasta olan insanların yatak odasında pozitif enerji akışı, sağlamak için kullanılır. Bunlarda özellikle kaktüs, sivri uçlu ve dikenli bitkiler olmamalı. Su ile ilgili hiçbirşey kullanmayın, özellikle akvuryum.

FENG SHUI VE AYNALAR

Boy aynaları görüntünüzü kesmeyecek şekilde olmalıdır. En ideali aynanın yerden başlayıp boy ölçüsünde olmasıdır. Duvarlarda kullandığınız aynalar, WC/Banyo, yatak, merdiven, mutfak ocağı ve fırını, en önemlisi giriş kapınızın karşısında olmamalıdır. Yatak odalarında mümkün olduğunca ayna kullanmamaya dikkat edilmelidir. Özellikle yatağı yansıtacak pozisyonda ayna kullanılmamalıdır. Bu şekilde yapılan uygulamalar, uyku problemlerinizin artması ve ilişkilerinizin bozulmasına neden olacaktır. Yemek masalarının yan duvarında kullanılan aynalar, bereketinizi arttıracaktır. Mutfakta yemek pişirmek için kullandığımız ocağı, yansıtacak şekilde ayna kullanılmamalıdır. Kullanıldığı takdirde, ateş enerjisini çok fazla harekete geçirerek kazalara neden olur. Şöminlerin üzerinde sokak kapısını yansıtmayan pozisyonda ayna kullanarak ateş enerjisini kontrol edebiliriz. Koridorlarda ayna kullanılması hızlı ve dik akan zararlı enerjiyi yavaşlatması bakımından olumludur.

Şu Feng Shui dedikleri ?

Post navigation