web analytics

Doğuda Batılı bir vatandaş yaratma düşüncesi ne zaman ortaya çıktı, söylemesi zor. Belki de 1683 yılında Viyana kapılarında Polonya Huserl’leri uygun adım yürüdüğünde. Belki de daha önce Endülüs saraylarında yanan Mağrip ateşinde..Mağrip Usulü Üretim.

Birileri gidip gördükleri düşünceleri ve beyni pırıldayan batılının fotoğrafını çekiyor ve onun arabı (negatif taklidi) nasıl olabilirse öyle bir yeni vatandaş kitlesi yaratmayı düşünüyor. O zaman nasıl oralarda İskoçlar,Franklar ve Gal’ler El Mağrib el Arabi usulü bir kitle yarattıysa,buralarda levanda da pırıltılı insanlar yaratılabilir mi diye düşünülüyor.

UCLA ‘da tarih dersleri veren, Perry Anderson (1), London Review of Books’da 2008 yılında yayınlanan “Kemalizm” adlı makalesinde bu konuya değiniyor. Oldukça kapsamlı bir makale. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sürecini ve ulusalcı milli söylemin nasıl geliştiğini, giderek AB’ne girmesine çelişkiyle bakılan bugünkü siyasi ve sosyal yapı üzerine cesur yorumlar getiriyor. Anderson’u hemen “gergedan ” ilan edecekler mutlaka vardır. Öte yandan,değerli Halil İnalcık (2), Cemil Koçak (3), Mete Tunçay(4), gibi yazarların görüşlerine de değinmenin gerekliliği de ortadadır. (Hocaların bütün kitapları okunmalı ve üzerinde enine boyuna tefekkür edilmelidir)

Bu tür irili ufaklı entellektüel tuzaklardan kurtulmanın tek yolu, geçmişten bugüne değil de şimdiden geçmişe doğru etraflı bir şekilde “belge” okuyarak ve tefekkür ederek “arkeolojik kazı” yapmaktır.

Bugün geldiğimiz noktada İstanbul’un Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli gibi semtlerinde sokaklarda gördüğünüz fotoğrafları, Suadiye ve Cihangir’ sokaklarında gördüklerinizle tarafsız bir gözle karşılaştırabilmelisiniz.

Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?

Batılı partiye mi? Doğulu partiye mi? Batılı parti hangisi? Doğulu parti hangisi?

Anketler ne söylüyor?

USADEM (Devletle çok sıkı bir işbirliği içinde çalışan merkez 2.160 denekle genel seçimler için bir anket çalışması yaptı. MHP barajın üzerinde kalırken AKP’ye yeniden iktidar görünüyor.
12 Haziranda yapılacak genel seçim sonuçlarını tahmin etmeyi amaçlayan bu anket, 1 Aralık 2010′la 15 Ocak 2011 arasında düzenlenmiş.AKP yüzde 46.7 ile birinci sırada yer aldırken CHP’nin oy oranı yüzde 27.40, MHP yüzde 11.21 BDP ise yüzde 7.65 oy sağlıyor. Bu tür anketlerin ne denli güvenilir olduğu tartışma konusu olur genellikle. Oyu az çıkan araştırmayı beğenmez, bir de kendisi yapmak ister. Kamuoyu araştırmalarında anketin kaç kişiyle yapıldığı önemlidir ama, daha çok yapılan örneklemede kullanılan veri önemli olur. Bin kişilik anketlerin çok başarılı sonuçlar verdiği de bilinir. Yeter ki uzmanlar bilimsel yöntemlerle çalışma konusunda taviz vermesinler.

“Aynı araştırmanın ortaya çıkardığı verilere göre, halkın yüzde 51’i işsizlikten, yüzde 48’i ekonomik sorunlardan yakınıyor. Aynı ankette yüzde 52’i mutsuz olduğunu söylerken, yüzde 46’da yurt dışına gitmek istediğini belirtiyor. “Türkiye’nin en önemli sorunu sizce nedir” sorusuna yüzde 51 işsizlik, yüzde 48 ekonomik sorunlar, yüzde 35 terör, yüzde 17 laiklik- başörtüsü, yüzde 15 demokratikleşme dedi. Deneklerin yüzde 52’si mutsuz, yüzde 21’i mutlu yüzde 22’si karasız olduğunu söyledi” DHA Elif Demirci ‘nin haberi

Bir önceki seçimlerde ana konu AB ve “Darbe Günlükleri” iken bugün ana konular göründüğü kadarıyla
iktidar partisi “Sivil Anayasa” konusunu gündeme getireceğini söylemesine karşın ortada bir çalışma gözükmüyor. Orta Doğu coğrafyasında istikrar, “Ergenekon” ve başörtüsü dışında bir program, manifesto yok. Muhalefet partilerinin de elle tutulur, dişe dokunur bir sözü yok. Kılıçdaroğlu’nun “askerlik” hamlesi de gölgelenmişe benziyor.

Anketlerin ortaya koyduğu nedir acaba? Bu siyasi söylemler ihtiyaca cevap verir nitelikte mi?

Partilerin web sitelerine bakarak bir cevap vermemiz mümkün değil.

Önümüzdeki günlerde (12 Haziran’a iki ay kaldı ) ne olur bilinmez ama, sokaklarda gördüğümüz fotoğraf umut verici değil.

Sivil bir anayasa yapmak için yüzlerce yıldır bekleyen insanların her şeyden önce bağımsız sivil toplum örgütlerine ihtiyacı yok mu?

Devletten bağımsız,( özerk,sivil) toplum örgütleri, (Tam bağımsız) medya , özerk üniversiteler yoksa sivil anayasa nasıl yapılabilir ki?

Anketlere bakarsak seçmenin % 46’sı buralardan umudu kesmiş, yurtdışına kaçmak istiyor.

——————–
(1) London Review of Books.Vol.30 No.17 • 11 September 2008, pages 3-12
(2) Doğu Batı Makaleler 1-2, Halil İnalcık, Doğu Batı Yayınları
(3) “Geçmişiniz İtinayla Temizlenir” :Cemil Koçak,İletişim Yayınevi / Tarih Dizisi,
(4) Osmanlı İmparatorluğu’nda Sosyalizm ve Milliyetçilik 1876-1923,İletişim Yayınevi,

Seçim

Post navigation