web analytics

 

İstanbul göklerinde Halley  kuyruklu yıldızının[2] görülmesiyle birlikte halk arasında büyük bir panik de yaşanmış.  1910 yılının  Mayıs ayının on sekizinci günü yeniden ortaya çıkan kuyruklu yıldız dünyaya o kadar yakın geçiyormuş ki, bunun kıyamet habercisi olduğunu ileri sürenler  mabetlere toplanarak  dua ediyorlarmış..

İşte bu dünyanın sonunun geldiğini düşünen insanların günlük yaşamına bir de Abdülhamid’i tahttan indirerek idareyi ele alan İttihat ve Terakki’nin  şehri modernleştirmek adına sokak köpeklerini  toplatma kampanyası hiç de beklenilen etkiyi yaratmamış.[3]

Valilik emriyle  sokaklarda görülen  tüm köpekler akla haayale gelecek en ilkel yöntemlerle toplanarak Sivriada’ya gönderiyormuş. Şehrin sokaklarının köpeklerden temizlenmesi için sürdürülen bu kampanya daha önceleri de uygulanmış. II. Mahmud ve Abdülaziz dönemlerinde biraz da yabancıların telkiniyle padişahlar, belirli dönemlerde bu kararları almışlar ama, halk arasında çıkan uğursuzluk söylentileri yüzünden de sağ kalan köpekleri geri getirmek  zorunda kalmışlar.

Bazı kültür tarihçilerinin anlattığı kadarıyla bu kampanyalardan para kazananlar da hiç az değilmiş. İstanbul ahalisi arasında  evinde köpek besleyenleri hiç de az olmadığı dikkate alınırsa; ailenin bir ferdi kadar kendisine yakın  köpeklerini kurtarmak için yetkililerden sakladıkları da anlatılıyor. Sivriadada yüz bine yakın köpeğin son derece  zalimce bir ölüme terk edilmesi halk arasında büyük bir tepkiye neden olmuş.

Adada aç ve susuz kalan  köpeklerin zamanla açlıktan birbirlerini yemelerine kadar varan süreçte tüm İstanbul ahalisi adadan yükselen acı dolu köpek ulumalarından  çok rahatsız olmuş. Geceleri gökyüzünü seyreden İstanbul ahalisi ızdıraplı köpek ulumalarını ve  kuyrukluyıldızı izlerken büyük bir uğursuzluğun yaklaştığını düşünüyormuş. Aslında bu tahminler hiç de yanlış değildi.  İmparatorluğun son günleri hızla yaklaşıyordu. Bir yıl sonra imparatorluğun her köşesinden gelen kötü haberler Depremler, savaşlar  Bugün aradan geçen 102 yıl sonra bile sokak köpekleri ve kedileri için köklü bir çözüm bulunamadı.

Yerel idareler eski yanlışları yapmaya devam ediyor. Köpekler ve kediler terk edildikleri gözden ırak yörelerde maalesef açlıktan ve hastalıktan ölüyorlar. Bugün hayvan severler  Sivriada ya ölen ve öldürülen  köpekler ve tüm evcil hayvanlar  anısına bir anıt dikecekler. O yıllarda köpekleri gözden ırak ıssız adalara gönderen zihniyet, insanlara da aynı şekilde yaklaşmıştır. Doğu Anadolu’nun tüm dağları bu zihniyetin kurbanlarının kemikleriyle doludur. Sarıkamış dağlarında da 90 bin askerin soğuktan donarak ölmesi örneklerden sadece bir tanesidir.



[1] 1910 yilinda Istanbul valisi sokak köpeklerinin toplanip Sivriada’ya gonderilmesine karar verir. Yaklasik 80.000 sokak köpegi buraya konulup olume terkedilmistir. Bu olaydan kisa bir sure sonra Istanbul’da meydana gelen buyuk depremi sehir halki “tanrinin gazabi” olarak nitelendirir ve sag kalan köpekler sehre geri getirilir.(Vikipedia)
[2] Halley kuyrukluyıldızı, (resmi adıyla 1P/Halley veya bu kuyruklu yıldızlar üzerine çalışmalar yapan Edmond Halley’e ithafen Comet Halley), her 75–76 yılda bir görünür. Tüm periyodik kuyrukluyıldızlar arasında en meşhurudur. Her yüzyılda bir, çok uzun periyodlu kuyrukluyıldız görülmesine rağmen, Halley çıplak gözle görülebilen tek kısa periyodlu kuyrukluyıldızdır. Ayrıca insan ömründe geri dönecek çıplak gözle görülür tek kuyrukluyıldızdır. Halley kuyrukluyıldızı iç Güneş Sistemi’ne en son 1986 yılında girmiştir. Hesaplara göre 2061 yılında tekrar görülecektir.1066 yılında görüldüğü konusunda Bayeux Halısı’na kayıt düşülmüştür ve 1682’de yeniden ortaya çıkmıştır. Gökbilimci  Edmond Halley yörüngesini hesaplamıştır. Ayrıca, bu yörüngenin 1531 ve 1607’de görülen kuyrukluyıldızların çakıştığını saptayıp, dolayısıyla bu üç kuyrukluyıldızın gerçekte aynı kuyrukluyıldız olduğunu ve 1758’de döneceğini öne sürdü; bu varsayım doğru çıktı. Kuyrukluyıldız 1835 ve 1910’da yeniden ortaya çıktı. Halley kuyruklu yıldızı Dünya’nın o kadar yakınından geçti ki neredeyse dünyaya çarpacaktı. Halley kuyruklu yıldızı Dünya’ya çarpsaydı Dünya paramparça olabilirdi. Kaynak: http://www.msxlabs.org/ [3]  İsveçli gazeteci Carl Ramberg’in 1910 yılında İstanbul’u ziyaretinden sonra yayınladığı “Profetens Söner (Ahlen&Akerslunds Förlag, Göteborg, 1912 ) adlı kitabının 96. Sayfasında  “Den nya tidens Offer” adlı makalasinde  köpeklerin Sivriada’ya sürülüşünü anlatmaktadır.
Hayırsız Ada

Post navigation