Kanyonu oyan Güver çayı Konyaaltında deniz dökülen Boğaçayı’nın bir kolu. Karaman, Güver ve Çandır çaylarının birleşmesiyle Boğaçay adını alan akarsu Konyaaltından denize dökülüyor. Antalya’nın zengin akarsu potansiyelini teşkil eden “Kırkgöz su kaynakları ” arasında sayılır. “Gürkavak Kaynak suları ile, Çubuklu, Tabak, Manastır, Sınır ve Sakızlıklı Derelerin sularından beslenen Karaman Çayı kuzey batı yönünden başlayıp doğuya doğru akmaktadır. Tabiat Parkı’nın güney doğu köşesinde, Kırkgöz kaynaklarının bir kısmından oluşan dereler, güneye doğru akarak Güver Kanyonunu oluşturan Güver Çayı ile birleşir. Karaman Çayı bu birleşmeden sonra Güver Kanyonu’nu daha da genişletip derinleştirerek Güney doğuya doğru yönelir ve sonra genişliği yer yer 8-10 metreye kadar düşen Kapız Boğazı’nda küçük bir göl oluşturarak Antalya Konyaaltı ovasına açılır.
Bu noktada bulunan diğer su kaynakları ile birleşerek DSİ’nin yaptığı regülatör, kanal ve kanalet gibi düzenlemelerle binlerce hektarlık tarım alanı sulamasında kullanılır, sonra 2. Arapsuyu Çayına kavuşarak Akdeniz’e dökülür.
Kuzey doğuda Çubuk Boğazı Batısında yer alan “Kırkgöz” yer üstü su kaynakları eşine ender rastlanabilecek, temiz, zengin doğal su kaynaklarıdır. Bu kaynaklardan çıkan suların büyük bir kısmı, 1960 lı yıllara kadar hemen kaynakların yakınında bir yer altı mecrasına dökülür, daha sonra Varsak Beldesi yakınında yer üstüne çıkar ve Düden Çayı (Kataraktes Irmağı) olarak Antalya ovasını kısmen sulayarak Antalya Lara bölgesindeki yalıyarlardan (falezlerden) denize dökülür. Kırkgöz kaynaklarının yine küçük bir kısmı da binlerce yıllık antik su kanalı ile Döşemealtı batı platosunu sulayarak güney batıya akar, fazlası Güver çayına dökülür ve Güver Kanyonu’na birleşir.”(Alıntıdır)
Güver Kanyonunda tespit edilen 41 endemik bitki türünün ana kaynağı bu akarsulardır.