web analytics

 

Gembos Vadisi ve Gembos Polyesi (ovası)[1], Göller Bölgesi ‘nin Sultan Dağları ya da Erenler Dağı gibi adlar verilen  Batı Toroslar olarak adlandırılan iki bin metre yükseklikten başlayan Anamas dağlarının Beyşehir Gölüne bakan Güney tarafında yer alıyor.

Onun güneyinde de Eynif (Polyesi) ovası uzanıp gidiyor. Şeytan Dağı adı verilen dağdan doğan Melas (Manavgat)  ırmağı 93 km. uzunluğunda; bölgenin en önemli doğal aktörü. Saniyede yüz metreküpe yakın su akışı olan Melas,  kim bilir belki de antik çağda iki yüz metreküp akışla Antik Side’ye hayat veriyordu.

“Melas” adından sonra “Şahap” adını alan nehrin bugünkü adı Manavgat Çayı.  Nitekim Akseki’de “Akşahap” adlı bir de köy var. Çok da şirin bir köy. Bir vadi yamaçlarına kurulan köyde hatıllı ev mimarisi hakim.  Karadeniz Çamlıhemşin yaylalarını andıran yemyeşil bir görünüme sahip. Dağ yolundan çıkılarak Cevizli köyüne oradan da Beyşehir Konya asfaltına ulaşılıyor.

Manavgat üzerinde bugün iki adet HES tesisi bulunmaktadır. Oymapınar ve Manavgat barajları. Oymapınar baraj gölü Manavgat İbradı Ormana dağ yolundan giderken kuş bakışı görünmektedir. Bu baraj gölünün çevrede nasıl bir ekolojik tahribat yaptığıyla ilgili henüz bir çalışmaya rastlamadım. Bu bölgede dağlık arazi olduğundan ötürü her halde fazla bir nüfus yoğunluğu yok. Antalya’dan Beyşehir’e oradan da Konya’ya kadar uzanan bölge doğal zenginlikler bakımından dikkat çekici.  Bu bölgeyi adım adım dolaşma isteğim hep vardı.

Akseki’nin Ormana ve Sarıhacılar köyleri tarihi hatıllı evleri ve Anamas dağlarının muhteşem yaylalarında bir fotosafari yapmaya geçen yık karar vermiştim. Bir doğa yürüyüş grubuyla günübirlik gittiğimiz İbradi Ormana gezisinde Anamas sıradağlarını ilk gördüğümde verdim bu kararı. Dorukları karla kaplı muhteşem dağlar sanki beni çağırıyordu.

Bir kaç kez önüme fırsat çıktı. Melikler Yaylası’nda kamp ve Dedegül Dağı zirve tırmanışı programlarına katılamadım. Olmadı. Dedegül Dağı üç bin metre civarında. Bu kış artık program bekleyecek halim yoktu. Doğum günü haftama denk getirip kendimi “Gembos Gezisi” ile ödüllendirdim. Üç gece kaldığım Aydın Bey’in sahibi olduğu Ormanaactive pansiyonunda restore edilmiş bir Ormana evinde kalmak çok heyecan vericiydi.

Hatıllı evlerin mimarisi hakkında Mahmut Davulcu’nun bir makalesi dikkatimi çekti. Özellikle bölgede gezerken hatıllı evler  mimarisini daha iyi anlamak açısından okunmasını tavsiye ederim.

Ormana Mimarisi

 

Aşağıdaki video bu gezinin bir bölümünü kapsıyor.

Video ve fotoğraflar: © Yavuz Çekirge 2016

 

[1] Eynif Polyesi, Akdeniz Bölgesi’nin Antalya Bölümü’nde, Manavgat Irmağı ile Köprü Çayı havzaları arasında yer alır (Sekili). Eynif Polyesi, idari olarak Antalya ili Aydınkent (İbradı) ilçesi sınırları içerisindedir. Polye, Manavgat ilçe merkezinin kuş uçuşu yaklaşık 35 km. kuzeyinde, ulaşım yönünden elverişsiz bir konumda yer almaktadır. Eynif Polyesi, kuzeyde Gembos, doğuda Sobuca polyeleri, güneydoğu, güney ve batıda Manavgat Irmağı, kuzeybatısında ise Köprü Çayı havzaları ile çevrelenmektedir. Kaynak: http://www.marmaracografya.com/pdf/3.7(s.93-122)drhalilkurt-eynifpolyesi(antalya-torkiye).pdf

 

 

https://vimeo.com/160220989

 

 

Gembos Vadisi

Post navigation