web analytics

_DSF0698

Yaşamın en güzel anlarını mide bulandırıcı hale getiren gündemleri yaratanların dünya var olduğundan bu yana işbaşında olduklarını unutmayan bir bilinçle bakıyorum doğaya. Güneşin döngüsü hiç değişmiyor. Milyonlarca yıldır aynı döngü devam ediyor. İşte yeniden Kasım ayına girdik. Sarı rengin  çıldırdığı bir mevsime girdik. yaprak döken ağaçların bulunduğu yörelerde bir cümbüş yaşanıyor şimdi. Geçen yıl Yenice’ye gitmiştim. Orada bir sabah fotoğrafta görülen  bulut deniziyle karşılaştım.

Bu yıl da Yedigöller, Küre dağları, Safranbolu var programda.

Sonbahar yani güz hüzünlü bir ay.

Helen mitolojisinde  Ceres’in kızı Persephone’yi Hades’e geri yolladığı dönem. Dünya güzeli Persephone altı ay yeraltında Hades’in kölesi olarak yaşayacak. Ceres dini gizemleri Eleusis ritüellerini doğuruyor. Ceres  dini Roma imparatorluğunun resmi dini. yani Demeter. Ünlü Eleusis gizemleri bu tanrıçalarla ve onların hüzünlü hikayesiyle ilgili.

“Ceres Dini Gizemleri” Çiğdem Dürüşken’in “Roma’nın Gizem Dinleri” (1) adlı kitabında etraflıca anlatılıyor. Çiğdem Hanım’a  teşekkürlerimi sunuyorum.

Her  gizem dininin bir öyküsü var. Dini ayinlerde bu gizemler ritüel olarak icra ediliyor. Hiç bir din gizemli hikayesi olmadan taraftar bulamıyor. Çoktanrılı dönemden tektanrılı dinlere geçişte bu hikayeler yeni dine uyarlanıyor.

Örnek mi gerekiyor?

Yahudi dininde bayramlar: Hanuka,  Pesah, Savuot, Sukot, Roşaşana, Yom Kipur, Yamim Noraim,vb.  (2)

Hıristiyan dininde özel günler:Noel, Paskalya, vaftiz, özel yortular vb.

Müslüman dininde bayramlar: Ramazan ayı ve oruç, Kurban ve Haç , Kadir Gecesi, vb.

Gizem olmadan din de olmuyor. “Din” kavramı zaten Türkçeye Akadçadan doğup Arapça  üzerinden  giriş yapıyor sonra da Pehlevicedeki kavramlarla boyutlanıyor. Pehlevice  “Den”, Akadça “dinu” kavramları “yasa” anlamında kullanılıyor. Din esasında yasalar bütünü. Toplumdaki yaşam biçimini düzenlemeye kalkışan dinlerin bugün bile geçerli olduğunu söylemek mümkün. Orta Doğu ülkelerinde halklar bu yasalara uymayı bir görev kabul ediyor. Binlerce yıldır toplum hayatını dini kurallar düzenliyor. Üç bin yıl öncesinde yazılan kitaplarla günümüz toplumu düzenlenmeye kalkışılıyor. Ortaya trajikomik görüntüler çıkıyor. Kelle kesme, falaka, el kesme, kadın taşlama, çarşaf, burka, kadın cinayetleri,vb. Din günümüz insanlarının cinsel hayatını düzenlemek istiyor. Din adamları homoseksüel ve pedofil eğilimlerini gizli tutup erkeklere yakın durdu diye kadınları falakaya yatırıyor. Her türlü cinsi sapıklığın ortaya çıktığı bu cinsel baskıyı dini bir kılıfa uydurmak isteyen din adamları destek de görüyor.

İnsanların özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan  kuralların geçerli olmadığı yer hemen hemen yok gibi. Dağlarda yüksek yaylalarda bu kurallar geçerli değil. Buralarda geçerli olan kurallar doğanın basit ve anlaşılır kuralları. Sonbaharda eğer yiyecek ve yakacak depolayamazsan baharı zor görürsün belki de ölürsün.

ycfu8572

Yedigöller Kasım ayında bir başka renge bürünüyor. Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı. Yedi gölün biri zaten kurumuş durumda. Adı üstünde Kuru Göl, deniyor ama suyu yok. Kurumuş. Diğer altı gölün geleceği de hiç parlak görünmüyor. Pazar günü milli park alanına saatlerce süren bir trafik eziyetinden sonra girebildik. Ormancıların söylediğine göre otuz binin üzerinde ziyaretçi oluyormuş Pazar günleri. Otobüsler, minibüsler, özel otomobiller ve motorlar her yerde. İnsan seli akıyor . Mangal yapanlar, çadır kuranlar, fotoğraf çekenler, magandalık yapanlar her yerdeler. Bu insan selinde ne fotoğraf çekmek mümkün ne de sakince doğayı içselleştirmek. İnsan ayak bastığı her yeri çürütüyor. Yedigöller de saldırı altında. Eğitimsiz bir güruh oraları talan ediyor. Obes, selülit dağı erkekler ve kadınlar manzaraya bakarak her şeyi tıkınıyorlar. Sonra da çöplerini arkada bırakıyorlar. Ormancıların kabusu Pazartesi günü bu güruhun arkada bıraktığı tonlarca çöpü temizlemek oluyormuş.

ycfu8628

 

 

 

 

 

 

 

 

(1)Çiğdem Dürüşken, Roma’nın Gizem Dinleri, Arkeoloji ve sanat yayınları, İstanbul 2000

(2)https://tr.wikipedia.org/wiki/Yahudi_bayramlar%C4%B1

 

Sarıya dönüşen Yeşil

Post navigation