web analytics

Adonis, Amos Oz, Tomas Tranströmer( Fotoğraf: AFP)

Edebiyat dünyasının merakla beklediği an geldi. Yarın (6 Ekim Perşembe,2011) Stockholm saatiyle  tam 13:00 de , İsveç Akademisi’nin daimi sekreteri  Peter Englund, Gamla Stan’daki akademi binasındaki toplantı odasının kapısında görünecek.  Kısa bir metni okuyacak ve bu yılın seçilmiş edbiyatçısının adını ve seçilme kriterlerini açıklayacak.

Geçen yıl  Adonis’in ödülü alacağına kesin gözüyle bakılırken ödülün sahibi  Mario Vargas Llosa oldu. Englund, yaptığı açıklamada oldukça dikkatli seçilmiş bir cümle kullanmıştı.

“for his cartography of structures of power and his trenchant images of the individual’s resistance, revolt, and defeat”.

Bu yıl kimler aday?

The Guardian’a ve diğer gazetelere  göre  favoriler listesi şöyle:

  • Assia Djebar -Cezair
  • Philip Roth -ABD
  • Thomas Tranströmer-İsveç
  • Peter Nadas-Macaristan
  • Haruki Murakami -japonya
  • António Lobo Antunes-Portekiz
  • Les Murray -Avustralya
  • Nuruddin Farah-Somalia
  • Margaret Atwood, Kanada

Akademi adayların adlarını gizli tutması nedeniyle kimlerin aday olduklarını bilmiyoruz. Hiç kimse bilmiyor. Spekülasyonlara göre bu yılın teması olan “Arap baharı” ödülün Adonis ya da Assia Djebar ‘a verileceği ihtimalini güçlendiriyor ama ben buna ihtimal vermiyorum.

Akademi uluslararası siyasal olaylara çok temkinli yaklaşıyor. Böylesine bariz bir biçimde tercih kullanırlar mı?

Sanmıyorum.

Öncelikli tercih “edebiyat” olacaktır. Akademi’nin yıllardır hangi tür edebiyatı ödüllendirdiğini biliyoruz. Bu yıl da üslup değişmeyecektir…

Büyük bir olasılıkla bu yıl ödül bir şaire verilecektir. Adonis de olabilir.  Kanadalı Margaret Atwood’ da ….

İsveçli Tomas Tranströmer’ de ….

——————-

Adonis: Asıl adı Ali Ahmet Said Eşber olan Adonis, Arap şiirinin kendi kimliğini yitirmeksizin dünya şiiriyle ilişki kurmasına çalışmış 81 yaşında bir şair. Sonradan adını değiştirip Lübnan vatandaşı olan ve Paris’de yaşamaya başlayan Adonis, yapıtları ile Arap şiirini etkileyen önemli bir sanatçı oldu.

Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass da, bu yıl bu ödüle İsrailli yazar Amos Oz’un layık olduğunu söyleyerek spekülasyonları kızıştırdı. Grass’a göre Oz, sadece Türkçeye de çevrilen “Aşk ve Karanlık” adlı romanı ile bile Nobel Edebiyat ödülünü hak ediyor. Amos Oz’un Filistinliler arasında köprü kurmaya çalışan en cesur İsrailli aydınlardan biri olduğunu söyleyen Grass, yazarın İsrail devletinin kuruluşunu anlatan romanı “Aşk ve Karanlık” ın 20. yüzyılın bir özeti olduğunu da hatırlattı. 72 yaşındaki yazar Oz, Nobel barış ödülünün sürekli adayları arasında.

(Fulya CANŞEN,ntvmsnbc)

Nobel Edebiyat Ödülü 2011

Post navigation