web analytics


Pulitzer ödülleri açıklandı. The Washington Post, “uluslararası habercilik”, “yazı”, “yorum” ve “eleştiri” dallarında ; The New York Times gazetesi de “ulusal habercilik” ve “açıklayıcı habercilikle” ödüle layık görüldü. Ayrıca New York Times,’a “araştırmacı gazetecilik” dalındaki ödülün “Propublica” adlı online haber sitesine yaptığı katkılardan ötürü verildiği Ödül Komitesi başkanı Sig Gissler tarafından vurgulandı.

Her yıl yalnızca bir adet verilen altın madalyayı Bristol Herald Couier gazetesi kazandı. Bilindiği gibi “Kamu Hizmeti “ dalı en önem verilen dal olması itibariyle altın madalya ile ödüllendiriliyor. Gazetenin doğal gaz yetkililerinin Virginia’halkını istismar ederek gerektiğinden fazla ücret aldığını ve yöneticilerin adlarının karıştığı yolsuzlukları ortaya çıkaran haberiyle Kamu Hizmeti haberciliği alanında bir fark yarattığı gerekçesiyle verildiği açıklandı.

Tüm meslek yaşamı boyunca yolsuzlukların üzerine giden Pulitzer’in aşağıdaki sözleri ödülün kapsamını ve maksadını açıkca anlatmaktadır.

“Cumhuriyetimiz ve basın birlikte yükselecek ya da batacaktır. Saf , kokuşmuşluktan arınmış habercilik ,popülist hükümetlerin etkisiyle değil ,iyi eğitilmiş zekaların halkın haber alma isteğine saygı duymasıyla ortaya çıkacaktır. Ticari kaygılarla ,demagoji içine yuvarlanan gazeteler,giderek kendilerine benzeyen gazeteciler üreteceklerdir. Cumhuriyetimizin geleceğini oluşturma sürecinde özgür gazetecilerin rolü büyük olacaktır . ” Joseph Pulitzer 1847-1911


Amerikan gazetecilerinin rüyası bir ‘Pulitzer ‘ kazanabilmek . Bu ödülü almak ne demek?

Colombia Üniversitesi tarafından her yıl Nisan ayında açıklanan ödüller bir kaç dalda veriliyor?

Joseph Pulitzer, Mako, Macaristan da 10 Nisan , 1847 de Yahudi bir bir tahıl tüccarı olan baba ve Roman Katolik olan Alman asıllı bir annenin çocuğu olarak doğdu. Çok iyi okullarda okudu.

Hamburg ‘da çalışırken ,ABD içsavaşı sırasında Avrupa’dan asker topalayan bir acente vasıtasıyla Boston ‘ a geldi. Orduya katıldı. Lincoln Süvari birliğinde Alman asıllı bir çok asker vardı. İyi bildiği Almanca ve Fransızcasıyla kısa sürede kendini gösterdi. Savaştan sonra .St.Louis ‘e yerleşti . Her işi yapıyordu. Boş vakitlerinde de kent kütüphanesinde İngilizce ve Hukuk çalışmalarına katılıyordu.

Kütüphanenin satranç odası tatil günlerinde satranç meraklılarıyla dolup taşardı.Pulitzer ,bir tatil günü final karşılaşması yapan iki satanç oyuncusunun hamlelerini dikkatle izliyor , bir yandan da Almanca kendi kendine konuşuyordu.

Tesadüfen yanında duran Almanca olarak yayınlanan , Westliche Post, gazetesi sahibi onu dinliyordu. Pulitzer artık bir gazeteciydi..Dört yıl sonra bu dinlenmek bilmeyen sonsuz enerjisi olan gazeteci 25 yaşında neredeyse iflas etmekte olan gazetenin hisselerini aldı. Pulitzer artık yayıncı olmuştu. Daha sonra 1878 yılında St. Louis Post-Dispatch, gazetesini de satın aldı. Aynı yıl Kate Davis, ile evlendi.

Pulitzer kısa sürede güney bölgesinin en tanınmış simalarından biri olmuştu. sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar gazetede çalışıyordu. En ilgisini çeken konu yolsuzluklardı. Resmi kurumların yaptığı yolsuzluklar , kanun dışı işlemler en büyük ilgi alanıydı. Kokuşmuş politikacıların peşine düşüp iz sürmesiyle ,her türlü yolsuzluğu belgeleriyle gazetesine taşımasıyla ayrı bir ün edinmişti. Yolsuzlukları ortaya çıkarmasını alkışlayanların yanında , güçlü düşmanlar da edinmeye başladı .Sansasyonel haber yapan bir çok gazeteyle mücadele içine girdi. Skandallar birbirini izledi . Zor günler geçirdi . Yalan haber yazmakla suçlandı.1890 yılında New York ‘da yayınlanan The World ‘ü satın aldı. 1896 – 1898 yılları arasında Pulitzer , William Randolph Hearst’s Journal ile muazzam bir tiraj savaşına girdi. Karşılıklı suçlamalar ,asparagas habercilik suçlamaları , tehditler santajlar ve baskılara karşın Pulitzer geri adım atmadı .

1909 yılında , The World gazetesinde 40 milyon dolarlık bir rüşvet skandalı yayınlanmaya başladı.ABD hükümetinin Panama Kanalı Şirketi’ne ödediği paranın hukuki statüsü tartışılıyordu. Başkan Theodore Roosevelt ve Banker J.P. Morgan, ve daha başka senatör ve yerel politikacıların da adlarının karıştığı bu skandal tüm ülkeyi sallamaya başladı . Baskılara dayanamıyan hükümet mahkemelere baş vurdu ve gazetenin yayınlarının durdurulmasını istedi. Pulitzer hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Mahkeme tüm ülkenin merakla izlediği celse sonunda suç teşkil edecek bir gerekçe görmediği nedeniyle davayı reddettiğini açıkladı . Bu karar ABD hukuk sistemi ve basın özgürlüğünün büyük zaferi olarak nitelendirildi. Amerikan özgür haberciliğini için bir dönüm noktası oldu.Hiç bir etki altında kalmadan özgür yayın ve dürüst gazetecilik ilkelerinin savunuculuğunu yapan Pulitzer ,1904 yılındaÜniversitede Gazetecilik Okulu kurulmasını önerdi..

Pulitzer ‘in maddi ve manevi desteğiyle ‘Columbia School of Journalism’ -Gazetecilik yüksek okulu kuruldu.

1911 yılında Pulitzer öldü. Ertesi yıl Pulitzer Ödülü vakfı kuruldu. İlk ödül 1917 yılında verildi. Pulitzer ,vasiyetnamesinde vakıf yönetimini çok dikkatle seçmişti. Gazete yayıncıları, Columbia Üniversitesi başkanı ve öğretmenleri,gazeteci olmayan saygıdeğer kişilerden oluşan 19 kişilik bir kurul. Bu kurul daha sonraki yıllarda değişti. Günümüzde tanınmış gazete yazarları ve yayıncılarından kurulu bir kurul görev yapmaktadır . Ayrıca dört Gazetecilik Akademisi öğretim üyesi teknik danışman olarak kurulda asil üye olarak yer almaktadır. Kurula Columbia Graduate School of Journalism dekanı başkanlık etmektedir .

Pulitzer Ödülü Konusunda beş konu özellikle vurgulanmaktadır.

· Jüriyi dolaylı yollardan etkilemek mümkün değildir .Jüri üyelerini isimleri gizli tutulmaktadır.

· Ödül kimseyi zengin edecek kadar büyük değildir. 10,000 dolarlık ödül kimseyi zengin etmez.

· Sadece finale kalanlar ödüle ”aday” statüsünü kazanmaktadır . Diğer ödüllerde olduğu gibi adaylık üzerinden prim yapılamasına izin verilmemektedir.

· Büyük kutlama törenleri düzenlenmemektedir. Ödülü kazananlar Columbia Üniversitesinde mütevazi bir öğle yemeğinde ödüllerini almaktadırlar.

· Ödüle layık eser bulunamazsa ödül verilmemektedir. Ödül komitesi herhangi bir dalda yeterli düzeyde bir eser bulamazsa o yıl ödül vermeme yolunu seçmektedir.

2010 Pulitzer ödülleri açıklandı.

Post navigation