web analytics

KUZEYİN VİCDANI OLMAYI SEÇMİŞ BİR YAZAR

İsveç ‘te yaşadığım yıllarda daha Kuzey dilini tam olarak öğrenmeden bir iki oyununa gittiğimi anımsıyorum .Sonraları İsveççe’yi öğrendikten sonra daha yakından ve kapsamlı inceleme fırsatım oldu bu büyük yazarı. Hep bir iki eserini Türkçe ‘ye çevirme isteğim oldu , ama fırsat bulamadım .
Kuzey’in karanlıklar sihirbazı büyük tiyatro yazarına bu borcumu bir gün ödeyeceğim .
İsveç ‘in en fakir en zor yıllarında yazarlık, fotoğrafcılık ve ressamlık yapmış bir sanatçı.
“Yazık olmuş insanlara!”
“Yaşam korkunç! Yaşam kötü! İnsan olmak kolay değilmiş! Yazık olmuş insanlara!”
Bu sözler Tanrı İndra’nın kızına ait; August Strindberg’in “Ett Drömspel” Bir Düş Oyunu isimli şiirsel ve mistik eserinin baş karakteri!..
August Strindberg önemli bir yazarr. Eserleri 120 cildi bulur!… 60 oyun yazmıştır. Çocukluğu, gençliği, evliliği ıstıraplar içinde geçmiştir. Kadınlardan nefret ettiği söylenir . Anarşist ve çılgın olduğunu söyleyenler de az değildir .
“Yazık olmuş insanlara!”
Oyunda Tanrı İndra’nın kızı insanların durumunu öğrenmek için yeryüzüne inmiştir.
İndikten sonra da gözlemler yapar, insan gibi yaşar, bir avukat sevgili bulur; insanla ilgili yargısı şu olur: “Yazık olmuş insanlara.”
“Sevgilim, ölüyorum! Bu havasızlık, apartman aralığına bakan bu odalar, bu bitmez tükenmez uykusuz saatler boyunca dinlediğim çocuk çığlıkları, dışarıda bekleşen insanlar, onların dertleri, kavgaları, yakınmaları öldürüyor beni. Bu evin içinde öleceğim!…”
August Strindberg 1912 yılında Stockholm’de öldü .

KİMBİLİR BELKİ DE ÖLÜMÜNÜN YÜZÜNCÜ YILINA KADAR BİR ESERİNİ TÜRKÇE ‘YE ÇEVİRİR BORCUMU ÖDERİM .
August Strindberg

Post navigation